Turska otvorila istragu protiv desničara koji su spalili Kuran

Svet 01. feb 202300:056 komentara
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Tužilaštvo u Ankari otvorilo je istragu protiv Rasmusa Paludana, lidera krajnje desničarske stranke Tvrda struja, koji je spalio Kuran u blizini turske ambasade u Stokholmu, kao i protiv holandskog političara Edvina Vagensvelda, koji je pocepao primerak Kurana u Hagu prošle sedmice, piše danas "Haberturk".

Istraga je usledila nakon što su primecri Kurana spaljeni u Švedskoj i Holandiji prošle nedelje.

Povezane vesti

Tužilaštvo se zainteresovalo za Edvina Vagensvelda, lidera ekstremno desničarskog pokreta „Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada“ (PEGIDA), aktivnog u Holandiji. On je 22. januara u Hagu pocepao primerak Kurana.

Istraga je pokrenuta zbog niza optužbi, uključujući izazivanje neprijateljstva i razdora, kršenje verskih vrednosti i javno vređanje vere.

Paludanovi postupci izazvali su ozbiljan skandal između Turske i Švedske. U svom govoru pre spaljivanja Kurana, Paludan je kritikovao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i prikazao karikaturu proroka Muhameda.

Nakon toga, Erdogan je rekao da Švedska ne treba da očekuje da Ankara prihvati njenu aplikaciju za članstvo u NATO-u, nakon ovog i drugih antiturskih protesta u Stokholmu. Slične izjave dali su turski ministri inostranih poslova i odbrane.

Trenutno je obustavljen proces odobravanja prijave Švedske za članstvo u NATO-u.

Da bi se Švedska i Finska pridružile alijansi, turski parlament mora da odobri odgovarajući zakon, podseća TASS.

Komentari

Vaš komentar