Turska udruženja brinu zbog mogućeg zakona o finansiranju medija iz inostranstva

Svet 23. jul 202122:44
N1

Turske grupe za zaštitu medijskih sloboda danas su izrazile zabrinutost zbog komentara zvaničnika o mogućem usvajanju zakona koji bi regulisao finansiranje medija iz inostranstva i širenje lažnih vesti.

Organizacija Brza reakcija za slobodu medija i 23 grupe povezane s njom ocenile su da bi usvajanje takvog zakona dodatno podrilo nezavisno novinarstvo i medijski pluralizam u Turskoj.

Grupe su navele da su sredstva iz inostranstva najvažniji izvor prihoda nezavisnih medija u Turskoj, gde se suočavaju sa pritiskom vlasti. Vodeće turske medije uglavnom vode kompanije bliske vlastima.

Jedan od najbližih saradnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana rekao je ove nedelje da je Turskoj potreban zakon o medijskim kućama koje primaju sredstva iz inostranstva.

Šef službe za Erdoganove odnose sa javnošću Fahretin Altun rekao je i da vlast „neće dozvoliti aktivnosti pete kolone pod novim maskama“.

Turski novinari koji su pratili Erdogana tokom ovonedeljne posete Kipru javili su da njegova partija planira uskoro da razmotri usvajanje zakona protiv širenja lažnih vesti i citirali šefa države da je ukazao na potrebu borbe protiv „terora laži“.

Turska je ove godine zauzela 153. mesto od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija koji objavljuje grupa Reporteri bez granica.

Unija novinara Turske navodi da je 38 medijskih radnika i dalje u turskim zatvorima.

Komentari

Vaš komentar