Turski ministar: Memorandum sa Švedskom i Finskom – dobar početak, ne i kraj

Svet 28. jul 202220:341 komentar
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da trilateralni memorandum, koji su ranije tokom samita NATO-a u Madridu potpisale Švedska, Finska i Turska, predstavlja "dobar početak, ali ne i kraj", javlja turska državna agencija Anadolija.

„Očekujemo da oni ispune svoje obaveze“, rekao je Akar posle sastanka sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom u Rigi, o pitanjima odbrane i saradnji u okviru saveza NATO.

Tokom samita NATO prošlog meseca, lideri tri zemlje složili su se oko trilateralnog memoranduma u vezi sa turskim bezbednosnim pitanjima, što je otvorilo put Finskoj i Švedskoj ka članstvu u vojnom savezu.

Neki od zahteva Turske bili su da Stokholm i Helsinki ne pružaju podršku kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom Radničke partije Kurdistana označene kao teroristička organizacija, kao i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je više puta optužio Finsku i Švedsku da pružaju podršku kurdskim aktivistima i naveo da Turska neće podržati članstvo dve zemlje u NATO ukoliko one ne promene politiku.

Komentari

Vaš komentar