Turski ministar: Od 28. jula 112 požara, sumnja u način njihovog nastanka

Svet 01. avg 202120:43 > 20:43
Turska, vatra, požar
Izvor: REUTERS/Kenan Gurbuz

Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli izjavio je da je od 28. jula izbilo ukupno 112 požara i lokalizovano njih 107, prenela je Turska radio televizija (TRT), a kako se vatrena stihija pojavila "skoro istovremeno" u različitim delovima zemlje, to je "glavni uzrok sve veće sumnje" u način njihovog nastanka.

Požari su planuli najviše u južnim regionima zemlje, pa su evakuisane su desetine sela i mnogi turistički objekti.

Povezane vesti

Pakdemirli je rekao da su vatrogasne brigade stavile pod kontrolu požar u provinciji Mersin, gde se vatra pojavila u četvrtak u okrugu Sifilike, ali se zbog jakog vetra u subotu raširila na okrug Gulnar.

Ranije je stanovništvo evakuisano zbog moguće opasnosti po život.

Od ranog jutra ponovo su počele operacije gašenja vatre iz vazduha u oblastima Marmaris i Kojgiz u jugozapadnoj provinciji Mugli. Vazdušna flota od 12 helikoptera i tri aviona ima zemaljsku podršku 100 vatrogasaca koje je poslao Azerbejdžan. Pomoć za gašenje požara iz vazduha uputila je i Rusija.

Lokalizovan požar u Bodrumu

Pored toga, požar u turističkom naselju Bodrum u Mugli lokalizovan je, naveo je Pakdemirli, a vatrogasne jedinice trenutno hlade to područje.

Lokalizovana je i šumska vatra u Antaliji, koja je oblasti Gazipasa trajala tri dana, a ovo područje je ohlađeno. U okrugu Manavgar u Antaliji vazdušnim i kopnenim operacijama radi se na gašenju četiri požara, a meštani se udružuju sa vatrogasnim brigadama.

Istraga uzroka požara je u toku, dodaje TRT.

Pandemirli je naveo da se sada radi na gašenju pet požara u oblastima Antalija, Marmaris, Kojgiz i Mugla.

TRT podseća da su prirodni uzroci poput vremenskih uslova ili vatre koju ostave izletnici među najčešćim uzrocima požara. Pakdemirli je ranije izjavio da su požari, koji su se istovremeno dogodili na više lokacija, a nisu se širili usled uticaja vetra, „glavni uzrok sve veće sumnje“ u način njihovog nastanka.

Komentari

Vaš komentar