Tusk: Tražićemo potpunu zabranu uvoza ruskih i beloruskih poljoprivrednih proizvoda

Svet 04. mar 202415:34 25 komentara
REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Poljski premijer Donald Tusk rekao je danas da će Poljska od Evropske komisije tražiti uvođenje "potpunih sankcija" za ruske i beloruske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

„Voleo bih kada bi cela EU odlučila o sankcijama protiv Rusije i Belorusije, kada je reč o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima“, rekao je Tusk novinarima u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

On je ocenio da bi zajednička odluka EU bila „efikasnija“ od pojedinačnih odluka koje bi donosile zemlje članice.

Letonija je već početkom ovog meseca zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Belorusije, uključujući i uvoz preko zemalja posrednika.

Tusk je rekao da će tražiti od poljskog Parlamenta da usvoji rezoluciju kojom se traži od Evropske komisije da uvede „potpune sankcije“ na ruske i beloruske poljoprivredne i prehrambene proizvode, koji nisu predmet evropskog embarga.

Po njemu takve mere bi omogućile da sankcije postanu „realističnije“ ali i da se u potpunosti oslobodi mogućnost za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ka trećim zemljama.

Poslednjih nekoliko dana evropski poljoprivrednici demonstriraju protiv evropskog Zelenog pakta i uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koje dozvoljava Brisel.

U Poljskoj poljoprivrednici blokiraju glavne puteve u zemlji i granične prelaze sa Ukrajinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare