Tužilac za CNN o hapšenju Putina, pomenuo i Miloševića, Karadžića, Mladića…

Svet 22. mar 202317:07 70 komentara

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, koji je u međunarodnoj pravdi proveo više od tri decenije, uspeo je krajem prošle nedelje da obezbedi nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kan poručuje da svima mora biti jasno da nisu nedodirljivi i tu navodi primere lidera poput Miloševića, Karadžića, Mladića, Tejllora i drugih koji su završili pred međunarodnim sudovima.

U intervjuu za CNN Kan otkriva i da je ovo tek početak mukotrpnog procesa istraga i dokazivanja brojnih drugih zločina počinjenih u Ukrajini.

Na pitanje da li veruje da li veruje da ćemo jednog dana videti Putina na optuženičkoj klupi, Kan kaže da oni koji misle da je to nemoguće, ne razumeju istoriju.

POVEZANE VESTI:

„Jer su glavni nacistički ratni zločinci, Milošević, Karadžić, Mladić, bivši predsednik Čarls Tejlor, Kambanda iz Ruande, svi su oni bili moćni pojedinci, a ipak su se našli u sudnicama o čijem su ponašanju presudile nezavisne sudije. I to takođe daje razlog za nadu, da zakon može, ma koliko god bilo teško, zakon može da bude nadmoćan“, rekao je on.

Dodaje da je poruka da osnovni principi humanosti obavezuju svakoga i da niko ne treba da oseća da može nekažnjeno da počini genocid ili zločine protiv čovečnosti.

„Zato što imamo Međunarodni krivični sud. Imamo i osnovne norme međunarodnog običajnog prava i postoji mnogo različitih foruma širom sveta koji smanjuju obim i prostor za nekažnjivost i sve manje sigurnih utočišta“, naveo je Kan.

Podsećamo, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina.

Kako su rekli iz MKS, Putin je navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije i transfera stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju. Zločini su navodno počinjeni na okupiranoj teritoriji Ukrajine najranije od 24. februara 2022. godine, navodi MKS na sajtu.

„Postoji osnov za sumnju da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za pomenute zločine, zato što je počinio ova dela direktno, zajedno sa drugima i preko drugih, i zato što nije uspeo da vrši kontrolu nad civilnim i vojnim potčinjenima koji su počinili dela, ili je dozvolili da ona budu naređena, a bili su pod njegovom kontrolom“, navodi MKS.

Komentari (70)

Vidi sve komentare