TV duel Emanuel Makron i Marin le Pen uoči drugog kruga predsedničkih izbora

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin le Pen će večeras imati televizijski duel uoči drugog kruga predsedničkih izbora zakazanog za 24. april, javlja AFP.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može biti odlučujući.

U prethodnom duelu 2017. godine, Marine le Pen je delovala nepripremljena i slabija u odnosu na Makrona, što je uticalo na njen poraz na izborima, Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sada, pet godina kasnije, ona je poboljšala svoju sliku u kavnosti i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim građanima. Ona je nedavno rekla da je sada spremna za duel i da je izvukla pouku iz prethodnog.

Makron je pre pet godina ubedljivo pobedio Le Pen sa 66 posto glasova, ali je sada drugačiji kontekst jer ankete predviđaju da će takođe pobijediti ali sa manje glasova – između 53 i 55 posto.

On će sada morati pravdati rezultat svog prvog petogodišnjeg mandata suočen kritikama rivalke koja smatra da Makron gaji „dubok prezir prema Francuzima“.

Makron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmerenom prema spoljnopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, sada je promenio taktiku, posećuje zemlju i daje intervjue.

Drugi krug biće održan 24. aprila, a predsednički izbori dešavaju se usred rata u Ukrajini i francuskog šestomesečnog predsedavanja Vrancuske Savetu Evropske unije, podsjeća AFP.

Komentari (0)

Vidi sve komentare