U Aja Sofiji klanjan Ramazanski bajram-namaz prvi put posle 87 godina

Svet 13. maj 202109:41 > 09:455 komentara
OZAN KOSE/AFP

U istanbulskoj džamiji Aja Sofiji klanjan je Ramazanski bajram-namaz, prvi put posle 87 godina povodom Ramazanskog bajrama, javlja turska državna novinska agencija Anadolija.

Pročitajte još:

Vernici su danas, povodom Ramazanskog bajrama, uz poštovanje mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa obavili bajram-namaz.

Aja Sofija je služila kao crkva 916 godina, do osmanlijskog osvajanja Konstantinopolja, današnjeg Istanbula, dok kao džamija služila od 1453. do 1934. godine.

Turski sud je 10. jula prošle godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je 1985. godine uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to tako da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti i dalje moći da posećuju Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme molitve u džamiji.

Komentari

Vaš komentar