U Atini priveden pravoslavni sveštenik, papu nazvao jeretikom

Svet 04. dec 202118:2317 komentara
sveštenik, protest
Tanjug/AP Photo/Mićael Varaklas

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sastao se u Atini sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom drugim, a nepoverenje koji mnogi pravoslavni Grci gaje prema takvim susretima ilustrovao je protest jednog pravoslavnog sveštenika u trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve.

„Papa, ti si jeretik!“ tri puta je uzviknuo sveštenik dok je Franja dolazio u rezidenciju.

Sveštenik je pao na zemlju i policija da je odvela, a činilo se da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa pravoslavnim poglavarom.

Incident je usledio posle manjih protesta na Kipru koji je papa prethodno posetio, a čiji su etnički grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavni.

Papa je tokom boravka na Kipru pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

Franjina zvanična poseta Grčkoj je prva poseta jednog pape od 2001. godine, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grehe koje su katolici „činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema „pravoslavnoj braći“ tokom vekova.

Franja je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima, rekavši da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog „žedji za dominacijom i moći ozbiljno oslabili naše zajedništvo“.

Katolici i pravoslavci su se podelili oko niza pitanja, uključujući primat pape.

Jeronim je rekao Franji da deli njegov pogled o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa globalnim izazovima kao što su migrantska kriza i klimatske promene.

Komentari

Vaš komentar