U DR Kongo se ponovo pojavila ebola

Svet 07. feb 202120:122 komentara
Kongo ebola
JOHN WESSELS / AFP

Demokratska Republika Kongo u nedelju uveče je izvestila o ponovnoj pojavi virusa ebola u istočnom delu te centralnoafričke zemlje, više od dva meseca od prethodno zabeleženog slučaja.

Pacijentkinja, koja je preminula, bila je supruga čoveka koji je preživeo ebolu. Uzorci su poslati u Nacionalni institut za biomedicinska istraživanja u glavni grad Kinšasu, kako bi se utvrdilo da li postoji veza sa prethodnom pojavom virusa, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije u Africi.

Povezane vesti

„Želim da poručim mojoj braći i sestrama u gradu Butambu da ne paniče. Učinićemo sve što možemo da uklonimo ovu bolest što je pre moguće“, poručio je ministar zdravlja Eteni Longondo.

Ekspertiza i kapacitet lokalnih zdravstvenih timova su od ključnog značaja za registrovanje ovog novog slučaja ebole i popločavaju put ka pravovremenom odgovoru, rekao je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Afriku, Matšidiso Moeti, te dodao da ta organizacija pruža podršku u rešavanju situacije.

U novembru prošle godine, vlasti Konga su proglasile kraj 11. pojave ebole u provinciji Ekvater, kada je zaraženo najmanje 130 ljudi, a 55 preminulo.

Deseta epidemija ebole u avgustu 2018. godine je bila druga najveća u svetu, kada je bilo 2.287 smrtnih ishoda i 3.470 zaraženih, kao i 1.171 preživeli.

Ebola je tropska bolest koja se prvo pojavila 1976. godine u Sudanu i Kongu, a prenosi se sa divljih životinja na ljude.

Bolest je izazvala globalni alarm 2014. godine, kada je najveća svetska kriza počela u Zapadnoj Africi, od koje je preminulo više od 11.300 osoba i zaraženo je oko 28.600 osoba i u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Komentari

Vaš komentar