U epidemiji malih boginja u Zimbabveu umrlo 157 dece

Svet 17. avg 202219:10 0 komentara
REUTERS/Philimon Bulawayo

U epidemiji malih boginja u Zimbabveu umrlo je 157 dece, od kojih je većina bila nevakcinisana zbog verskih uverenja njihovih porodica, saopštili su zvaničnici.

Epidemija morbila prvo je uočena u istočnoj provinciji Manikalend početkom aprila i od tada se proširila na sve delove zemlje.

Prijavljeno je najmanje 2.056 obolelih i gotovo svi smrtni slučajevi su nevakcinisana deca, izjavila je ministarka informisanja Monika Mutsvangva.

Ona je rekla da se vlada Zimbabvea pozvala na zakon za reagovanje na prirodne katastrofe kako bi se izborila sa epidemijom.

Vlada Zimbabvea objavila je da počinje kampanju masovne vakcinacije dece uzrasta od 6 meseci do 15 godina i da će angažovati vođe tradicionalnih zajednica i verske vođe da podrže akciju.

U Zimbabveu je vakcinacija dece protiv malih boginja trajala čak i tokom vrhunca pandemije korona virusa, ali su to ometale hrišćanske verske grupe koje se protive vakcinaciji.

One se protive savremenoj medicini i poručuju svojim vernicima da za lečenje treba da se oslone na samoproglašene proroke.