U Francuskoj ponovo incidenti na protestima, na ulicama stotine hiljada ljudi

Svet 28. mar 202319:24 > 20:39 komentara
Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

U Francuskoj je deseti dan protesta protiv penzione reforme, uz sukobe u vrlo napetoj atmosferi i uz zastoj u dijalogu vlasti i sindikata. U današnjem protestu učestvovalo je širom Francuske 740.000 ljudi, a 93.000 u Parizu, saopštila je policija.

Sindikat CGT je naveo da je 450.000 bilo u Parizu, a više od dva miliona u celoj Francuskoj.

To je manje nego na protestu 23. marta kada je, po podacima policije, 1,08 miliona ljudi protestovalo u celoj zemlji, a po sindikatu čak 3,5 miliona. Tog dana je samo u Parizu po navodima policije bilo 119.000 demonstranata, a po sindikatu CGT ih je bilo 800.000.

Pročitajte još

Protesti su u vrlo napetoj atmosferi, u vreme zastoja u dijalogu vlasti i sindikata, a nasilja je popodne bilo u Parizu.

Policija je navela da je privela 22 osobe i rasterala izgrednike koji su palili smeće nagomilano zbog višenedeljnog štrajka zaposlenih u gradskoj čistoći.

Protesti su danas i širom Francuske: u Bordou, Nantu, Renu, Marseju, Tuluzu, Brestu, Strazburu i Nici.

Građani i deo opozicije se protive produženju radnog staža za dve godine i odlazak u penziju sa 64 umesto 62 godine.

Sukoba demonstranata i policije bilo je u Nantu, na zapadu Francuske, gde je zapaljen ulaz jedne banke i gađana zgrada suda, dok je i u Renu bilo nereda na ulicama.

Protesti koji su počeli u januaru, postali su nasilni krajem marta, kada je Vlada donela zakon o penzionoj reformi bez glasanja u Parlamentu. Vlada je potom preživela dva predloga za izglasavanje nepoverenja.

Od tada je na protestima sve više nasilja, povređeni su mnogi policajci, žandarmi i demonstranti, paljeni su ulazi nekih javnih zgrada, kao i smeće nagomilano zbog štrajka đubretara. Mnogim trgovcima su razbijeni izlozi.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen danas je rasporedio 13.000 policajaca i žandarma, od čega 5.500 u Parizu.

Danima traju blokade i štrajkovi koji ometaju snabdevanje gorivom pojedinih regiona zemlje, a sav javni prevoz je poremećen ili obustavljen.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo je tražila od avio-kompanija da zbog štrajka kontrolora letenja odustanu od dela letova u četvrtak i petak, posebno na pariskom aerodromu Orli.

Mnogi pariski spomenici, kao što su Ajfelova kula i Trijumfalna kapija, zatvoreni su za posetioce.

Vlada premijerke Elizabet Born ostaje pri sprovođenju penzione reforme, a kaže da želi smirivanje atmosfere, dok sindikati koji organizuju proteste i upozoravaju na moguće nekontrolisano nasilje, ne nameravaju da popuste od zahteva da Vlada odustane od penzione reforme.

Premijerka je u ponedeljak počela tronedeljne konsultacije s poslanicima, političkim strankama, lokalnim vlastima i socijalnim partnerima.