U Francuskoj prvi put u javnosti kampanja protiv incesta

Svet 12. sep 202321:37 5 komentara
Shutterstock (ilustracija)

Francuska vlada pokrenula je prvu kampanju protiv incesta u zemlji, a o toj tabu temi su nedavno govorile glumica Emanuela Bear i ćerka bivšeg ministra spoljnih poslova.

„To je prvi put da jedna vlada upotrebljava reč ‘incest’ u kampanji i prvi put da govori o tom seksualnom nasilju u porodici“, izjavila je državna sekretarka Šarlot Kobel i dodala da je svaki treći minut u Francuskoj neko dete seksualno zlostavljeno.

Ta nacionalna kampanja, koja je počela na društvenim mrežama i u medijima pre nego što se pojavi na javnim mestima i u bioskopima, bavi se temom koja je odavno isključena iz javne debate u Francuskoj.

Tako se u poslednjoj vladinoj kampanji o kriminalu nad decom, koja datira iz 2002. godine, incest nije pominjao.

Od tada se ta tema nametnula u Francuskoj, najpre zahvaljujući knjizi 2021. ćerke bivšeg ministra i suosnivača nevladine organizacije nevladine organizacije Lekari bez granica (Medecins sans frotieres) Bernara Kušnera.

Kamij Kušner u knjizi opisuje incest koji je 1980-ih godina trpeo njen brat, kojeg je zlostavljao očuh, poznati politikolog i javna ličnost Olivije Diamel.

Diamel je kasnije priznao to zlostavljanje, ali istraga nije pokrenuta zbog zastarelosti događaja.

Afera je, međutim, dovela do osnivanja nezavisne komisije za incest i seksualno nasilje nad decom, koja je pozvala državne organe da reaguju.

Nedavno je glumica Emanuela Bear u jednom dokumentarnom programu na televiziji rekla da je bila žrtva incesta između 10 i 14 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare