U Gazi rekordan broj poginulih humanitarnih radnika

Svet 02. apr 202423:08 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar)

U napadima izraelske vojske na Gazu poginulo je najviše humanitarnih radnika u proteklih 27 godina, otkada "Aid Worker Security Database" vodi te podatke.

Za manje od šest meseci u Gazi je ubijeno skoro 200 humanitarnih radnika, što je više nego što je zabeleženo tokom godinu dana u bilo kom drugom sukobu od 1997. godine, prenosi CNN.

Avganistan, Sirija i Južni Sudan bili su najsmrtonosniji za humanitarne radnike u proteklih više od dve i po decenije, ali je godišnji broj žrtava tokom najgorih godina sukoba u tim zemljama bio znatno manji nego tokom izraelske ofanzive na Gazu, pokazuju podaci.

Ujedinjene nacije su saopštile da je u Gazi poginulo više od 170 njihovih zaposlenih, što je najveći broj žrtava među osobljem UN u istoriji svetske organizacije. Prema izveštaju UN od 29. marta, ubijeno je i 15 radnika palestinskog Crvenog polumeseca.

U Gazi je od 7. oktobra prošle godine ubijeno 196 humanitarnih radnika, a prethodno je najviše stradalih humanitaraca u jednoj godini bilo u Siriji 2018, kada ih je poginulo 56, i u Avganistanu 2013, kada ih je ubijeno 48.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!