U granatiranju Harkova poginuo 96-godišnjak koji je preživeo holokaust

Svet 22. mar 202210:38 > 10:42 6 komentara
REUTERS/Vitaliy Gnidyi

Boris Romančenko (96), koji je preživeo holokaust tokom Drugog svetskog rata, poginuo je prošle sedmice kada je granata pogodila njegov stan u ratom razrušenom ukrajinskom gradu Harkovu.

Romančenko je preživeo koncentracioni logor Buhenvald, kao i logore Dora-Mitelbau i Bergen-Belzen, prenosi agencija Rojters.

Povrezane vesti

„Sa užasom objavljujemo nasilnu smrt Borisa Romančenka u ratu u Ukrajini“, saopštio je memorijalni centar za preživele logoraše iz Buhenvalda.

Dodaje se da je višespratnica u kojoj je Romančenko živeo gađana i da je bila zahvaćena požarom.

Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad, više od tri nedelje je pod žestokom paljbom ruske vojske.

„Pomislite samo šta je sve on prošao“, rekao je kasno sinoć povodom smrti Romančenka ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Ali, ubijen je u ruskom napadu, u kojem je pogođena obična višespratnica u Harkovu. Svakim danom ovog rata, postaje sve očiglednije šta denacifikacija znači njima (Rusima)“, kazao je Zelenski, aludirajući na rusko tumačenje da nisu izvršili invaziju na Ukrajinu, već da se radi o „specijalnoj vojnoj operaciji“, čiji je cilj „denacifikacija“ i „demilitarizacija“ Ukrajine.

Romančenko je rođen 1926. godine u Bondariju, nedaleko od grada Sumija.

U Dortmund je deportovan 1942. godine, gde je bio na prinudnom radu. Posle neuspešnog pokušaja bekstva, poslat je 1943. u logor Buhenvald, u kojem je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od 53.000 ljudi.

„Užasna smrt Borisa Romančenka pokazuje kako je preteći rat u Ukrajini za one koji su preživeli koncentracione logore“, navodi se u saopštenju Memorijalnog centra Buhenvald.

Dodaje se da je Romančenko godinama bio potrpredsednik Međunarodnog komiteta Buhenvald-Dora, posvetivši se dokumentovanju nacističkih zločina.

Njegovu smrt su osudili i ministarstva spoljnih poslova i odbrane Ukrajine.

„Putin je uspeo da ‘postigne’ ono što ni Hitler nije mogao“, napisalo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Dešavanja u Ukrajini pratite i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare