U istočnoj Kini zbog korone 1,7 miliona stanovnika pod merama zaključavanja

Svet 04. jul 202215:56 1 komentar
Kina, Peking, koronavirus
Tanjug/AP Photo/Mark Sćiefelbein

Kina je uvela mere zaključavanja za 1,7 miliona stanovnika istočne provincije Anhui gde je danas prijavljeno oko 300 novih slučajeva zaraze kovida, u vreme kada se epidemija ponovo širi u nekim oblastima.

Kina ima čvrst pristup prema virusu sa velikim kampanjama testiranja, obaveznim karantinom i zaključavanjima pri pojavi samo nekoliko slučajeva zaraze.

Ponovo širenje epidemije u Anhuiju javlja se u vreme kada se kineska privreda tek polako oporavlja od zaključavanja Šangaja, ukinutog početkom jula posle nekoliko meseci.

Dva kantona provincije Siksijan i Lingbi objavili su da se uvodi zaključavanje koje obuhvata više od 1,7 miliona stanovnika. Njima je zabranjen izlazak iz kuća sem da idu na testiranje.

Javna televizija CCTV objavila je snimke praznih ulica u Siksijanu ovog vikenda i ljude u redovima čekaju da urade svoj šesti PCR test u okviru nekoliko dana.

Kinesko ministarstvo zdravlja danas je prijavilo da je u Anhuiju zabeleženo 287 novozaraženih, što dovodi do više od hiljadu za tu provinciju poslednjih dana.

Guverner provincije Vang Ćingsjan pozvao je vlasti da sprovedu brzo testiranje kao i stavljanje u karantin i davanje obaveštenja o zaraženim u najkraćem roku.

Susedna provincija Džjangsu je takodje danas prijavila 56 novih slučajeva zaraze u četiri grada.

Snimci objavljeni preko društvenih mreža i koje je agencija Frans pres proverila pokazuje neke osobe obučene u zaštitne kombinezone kako čekaju u gradu Vuksi, iz te oblasti. Oni, kako izgleda, čekaju autobus koji će ih odvesti do centara za karantin.

Broj slučajeva zaraze je vrlo nizak u Kini u odnosu na ogromnu većinu drugih zemalja. Međutim, vlasti žele maksimalno da ograniče cirkulaciju virusa zbog ograničenih medicinskih resursa na nekim mestima i relativno slabe stope vakcinacije medju starijim.

Ta strategija međutim pogađa teško ekonomiju zemlje.

Jedino primetno ublažavanje koje su kineske vlasti uvele poslednjih nedelja je da je karantin za osobe koje dolaze u Kinu smanjen na 10 dana, umesto prethodnih 21 dan.