U Italiji protest zbog ograničenih prava homoseksualnih roditelja

Svet 18. mar 202318:429 komentara
REUTERS/Claudia Greco

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u Milanu u znak protesta zbog inicijative ultrakonzervativne vlade Đorđe Meloni (Giorgia) da se ograniče prava homoseksualnih roditelja.

Grad Milano je upisivao u matične knjige decu homoseksualnih parova rođenu ili korišćenjem surogat majčinstva zabranjenog u Italiji, ili putem medicinski potpomognute oplodnje.

Međutim, gradonačelnik levog centra Milana Bepe Sala izjavio je da je to prestao da radi pošto mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo pismo u kojem se navodi da je na pravosuđu da o tome odlučuje.

Zajednice homoseksualnih parova legalizovane su u Italiji 2016. godine, ali je ostavljeno po strani pravo na usvajanje.

Odluke koje se tiču dece donose sudovi od slučaja do slučaja, ali ponekad lokalne vlasti preuzimaju inicijativu, kao u Milanu.

„To je jasan korak unazad sa političke i društvene tačke gledišta, a ja sam se stavio u kožu onih roditelja koji su mislili da mogu da računaju na ovu mogućnost u Milanu“, rekao je Sala.

Neimenovani predstavnik homoseksualne zajednice izjavio je da oko 20 dece čeka da bude upisano u matične knjige u Milanu, ocenjujući kraj te mogućnosti kao „nepravedan i diskriminatorski“.

Đorđa Meloni je od dolaska na vlast 2022. godine naglasila značaj tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Ona je pre izbora jednom prilikom rekla – „Da prirodnim porodicama, ne lobiju zajednice LGBT“.

Komentari

Vaš komentar