U Izraelu počela kampanja protiv kriminala u arapskim sredinama

Svet 11. avg 202121:18
Izvor: REUTERS/Mussa Qawasma

U policijskim racijama širom Izraela uhapšeno je više od 40 osumnjičenih kriminalaca saopšteno je povodom početka borbe nove izraelske vlade protiv kriminala u arapskim zajednicama. 

Arapska manjina u Izraelu suočava se sa talasom nasilnog kriminala u proteklim godinama i poziva na striktniju primenu zakona, dok arapski aktivisti optužuju izraelske vlasti da ignorišu nasilje ako nije upereno protiv Jevreja.

Izraelska policija se, međutim, žali da nema saradnje sa liderima arapske zajednice.

Ključni zahtev male arapske partije za ulazak u novu vladajuću koalicijiu u junu bio je da se zakon primenjuje tamo gde žive izraelski Arapi.

Rano jutros je oko 1.000 policajaca učestvovalo u raciji širom zemlje, uhapsivši 41 osumnjičenog i oduzevši stotine hiljada dolara od trgovine oružjem.

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da su racije deo novog plana borbe protiv kriminala u arapskim zajednicama, odobrenog u julu.

„Moja vlada je odlučna da preduzme akciju i vodi neprestanu, konstantnu i upornu borbu punom snagom protiv kriminala i nasilja u arapskom sektoru“, saopštio je Benet.

Planom se predviđa sudsko gonjenje osumnjičenih kriminalaca, suprotstavljanje orgnizovanom kriminalu i poboljšanje saradnje sa liderima zajednica.

Izraelski Arapi čine 20 odsto od 9,3 miliona stanovnika Izraela i imaju džavljanstvo, uključujući pravo glasa, ali se žale na široko rasprostranjenu diskriminaciju i kažu da vlasti već dugo zanemaraju njihove zajednice.

Mnogi izraelski Arapi imaju rođake na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i uveliko se poistovećuju sa njihovim ciljevima, zbog čega izraelski Jevreji nemaju poverenja u njih.

Napetost između Jevreja i Arapa u Izraelu kulminirala je tokom rata u pojasu Gaze u maju, kada su u gradovima gde živi mešovito stanovništvo eskalirali nasilje i ulični sukobi.

Komentari

Vaš komentar