U Japanu traže od vlade da dozvoli ženama da posle udaje zadrže devojačka prezimena

Svet 12. jun 202409:50 2 komentara
AP Photo/Eugene Hoshiko/Tanjug

Japanska poslovna federacija (Keidanren) je danas zatražila od vlade te zemlje da se dozvoli ženama da posle udaje zadrže devojačka prezimena, ističući da nemogućnost da to čine, ometa njihov napredak i čak je postao poslovni rizik.

U Japanu, svaka udata žena mora zakonski da uzme jedno prezime. Iako se može koristiti bilo koje prezime, 95 odsto žena i dalje tradicionalno uzima prezimena svojih muževa, prema vladinom istraživanju iz 2022. godine.

„Kako je sve veći broj žena rukovodilaca i igraju aktivnije uloge, pitanje prezimena je postalo poslovni rizik koji kompanije više ne mogu da odbacuju kao problem određenih pojedinaca“, rekao je šef Keidanren Masakazu Tokura.

Tokura je rekao da mnoge žene već koriste svoja devojačka prezimena na poslu i na svojim vizit kartama, uključujući 90 odsto članica Keidanrena.

Međutim, i dalje moraju da koriste muževljeva prezimena na svim pravnim dokumentima, što im uzrokuje probleme kada, na primer, otvaraju bankovne račune, izdaju kreditne kartice i putuju u inostranstvo jer se imena ne poklapaju.

Tokura kaže da će predlog biti podnet vladi sledeće nedelje nakon odobrenja na sastanku njenog odbora. Oni su takođe pozvali parlament da brzo podrži promenu građanskog zakonika iz 1898. godine koji reguliše usvajanje prezimena.

Predlog ove organizacije smatra se neobičnim jer je obično podržavao konzervativnu vladajuću Liberalno-demokratsku partiju premijera Fumija Kišide koja je više od tri decenije odložila ideju o dvojnom prezimenu.

Jaz u pravima između muškaraca i žena u Japanu je među najvećim u svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare