U Kini epidemija pod kontrolom, ne žuri im se sa vakcinacijom

Svet 07. mar 202115:47 15 komentara
Kina Šangaj Lampioni
Izvor: REUTERS/Aly Song

Kampanja vakcinacije počinje sporo u Kini gde stanovnici ne osećaju nikakvu žurbu jer je epidemija kod njih pod kontrolom, kapaciteti proizvodnje vakcina su još skromni, a takozvana vakcinska diplomatija se vodi u inostranstvu.

Sa takvim ritmom imunizacije, razvijene zamlje bi po u sticanju kolektivnog imuniteta mogle da preduhitre Kinu koja je prednjačila u razvijanju vakcina, i da ponovo otvore granice pre nje, što bi bilo „skoro uvreda“.

Po anketi Instituta Ipsos, Kinezi su među svetskim stanovništvom koje najviše želi da se vakciniše (85 odsto), ispred Amerikanaca (71 odsto) i Francuza (57 odsto). Ali za sada prevladava čekanje.

„Čekam da vidim da li ima nuspojava. A pored toga epidemija je savladana u Kini i ne planiram da putujem u inostranstvo. Prema tome nema, potrebe sada da se vakcinišem“, rekala je za Frans pres Širli Ši, zvaničnica za ljudske resurse u Pekingu.

Po državnim podacima, sa samo dvoje umrlih od koronavirusa od maja, i životom koji je takoreći vraćen u normalu, kineska strategija je „vrlo efikasna i daje osećaj sigurnosti stanovništvu“, rekao je Matje Dišatel, direktor azijskog programa pri Institutu Montenj u Pariz.

On je rekao da osećanja hitnosti koje postoji na Zapadu, nema u Kini.

U Kini je već dato 52 miliona doza vakcina, čime je ona na drugom mestu u svetu posle SAD.

Ali Kina daleko zaostaje po procentu vakcinisanih na 100 stanovnika: vakcinisano je manje od četiri odsto stanovništva, dok je to u SAD 24 odsto, a 33 odsto u Velikoj Britaniji.

Ta činjenica je iznenađujuća za Kinu poznatu po kapacitetu za mobilizaciju, a već je strogo primenila „zaključavanje“, testiranja i karantin protekle godine.

Kolektivni imunitet daleko

Niska stopa vakcinisanosti stanovništva je izvor velike zabrinutosti, rekao je u ponedlejak kineski stručnjak za zarazne bolesti Džang Venhong.

To bi moglo da odloži kolektivni imunitet u Kini, kada je dovoljno veliki broj stanovnika bude imun na koronavirus ili preko vakcinacije ili jer su bili zaraženi.

U članku u novembarskom medicinskom časopisu „Lanset“ procenjeno je da je za kolektivan imunitet potrebno da vakcinisano ili imuno bude bar 60 do 72 odsto stanovnika. Gao Fu, direktor kineske agencije za zaštitu javnog zdravlja rekao je u petak da taj procenat treba da bude između 70 i 80 odsto.

Kineske vlasti planiraju da reaguju

Kineske vlasti planiraju da reaguju na vladajuću apatiju prema vakcinaciji i nadaju se da će vakcinisati 40 odsto svojih 1,4 milijardi stanovnika do kraja juna, po oceni stručnjaka za respiratorne bolesti Džong Nanšana, istaknute osobe u borbi protiv kovida.

„Hitne“ vakcinacije počele su u Kini još prošlog leta za izložene grupe kao što su lekari, zaposleni u državnim firmama ili studenti koji idu u inosranstvo.

Od decembra gradovi, opštine i firme nude postepeno osobama starim između 18 i 59 godina da se vakcinišu.

Kina takođe planira da postavi punktove za vakcinaciju u susednim zemljama da vakciniše Kineze koji žive u inostranstvu, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Peking je za sada odobrio upotrebu četiri vakcine, sve četiri kineske.

Iz predostrožnosti stariji od 60 godina su takoreći isključeni iz vakcinisanja zato što proizvođači još nisu objavili precizne podatke kliničkih testova na starijim.

Ipak skromni kapaciteti proizvodnje rastu i vlasti se nadaju da će moći da dostignu proizvodnju od dve milijarde doza godišnje krajem 2021.

Vakcinalna diplomatija

„Trenutno po pitanju kapaciteta nije još dovoljno da se odgovori istovremeno na potrebe Kine za vakcinaciju i za vakcinsku diplomatiju“, rekao je Jangdžong Huang, stručnjak za pitanja zdravlja u američkom tinktenku Savetu za spoljne odnose.

Milioni kineskih vakcina idu u inostranstvo, ili se prodaju ili u vidu poklona da pomognu međunarodnoj zajednici da nadvlada epidemiju, navele su vlasti.

Prema računici državnih medija, narudžbine i pokloni za sada predstavljaju oko 560 miliona doza. Kina je navela da je dala besplatno vakcine za 69 zemalja.

Da bi podstakla Kineze da se vakcinišu kineske vlasti razmišljaju o uvođenju „vakcinskog pasoša“ koji bi omogućio domaća i strana putovanja.