U Kini „ključa“ zbog antikovid mera, jake policijske snage u više gradova

Svet 29. nov 202207:0833 komentara
Kina
Izvor: Tanjug/AP Photo

Veliki broj policajaca raspoređen je u utorak u nekoliko kineskih gradova kako bi se sprečilo oživljavanje protesta koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog kovida i ograničavanja slobode. 

Na ulicama glavnog grada Pekinga i drugih velikih gradova poput Šangaja, Guangdžoua i Hangdžoua od ponedeljka je pojačan policijski kontingent.

Povezane vesti

Bezbednosne snage sve češće zaustavljaju prolaznike i proveravaju njihove telefone radi sumnjivog sadržaja ili softvera, uključujući VPN-ove koji se mogu koristiti za zaobilaženje internet cenzure.

U Pekingu je policija bila posebno usresređena na obezbeđenje šetališta reke Liangma u blizini diplomatske četvrti, gde su stotine protestovale u nedjelju uveče.

U međuvremenu su u finansijskom centru Šangaju postavljene barijere kako bi se sprječilo okupljanje velikih masa, kao što se dogodilo tokom vikenda.

Nedavni protesti, vrlo neuobičajeni u zemlji pod komunističkom vlašću s više od 1,4 milijarde stanovnika, bili su podstaknuti besom zbog smrtonosnog požara koji je izbio u stambenoj zgradi u glavnom gradu pokrajine Sinđan, Urumćiju, u kojem je poginulo deset ljudi prošle nedelje. Nekoliko stanovnika objavilo je na društvenim mrežama da su ograničenja zbog koronavirusa ometala napore spašavanja. Gradski zvaničnici odbacili su takve optužbe.

Veliki dijelovi regije Sinđan i njen glavni grad bili su u karantinu više od sto dana.

Kina trenutno beleži najveći broj slučajeva kovida-19 od početka pandemije. U utorak je zdravstvena komisija u Pekingu izvestila o 38.400 novih slučajeva, što je blagi pad u poređenju s rekordom od više od 40.000 postavljenim dan ranije.

Opsežna ograničenja kretanja trenutno su na snazi ​​u više kineskih gradova s ​​više od milion stanovnika.

Komentari

Vaš komentar