U Kolumbiji zakletvu polaže prvi levičarski predsednik zemlje

Svet 07. avg 202220:52 7 komentara
Kolumbija Gustavo Petro
REUTERS/Vannessa Jimenez/File Photo

Prvi levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro će položiti zakletvu obećavajući da će se boriti protiv nejednakosti i najavljujući prekretnicu u istoriji zemlje obeležene dugim ratom između vlade i gerilskih grupa.

Senator Gustavo Petro bivši član kolumbijske gerilske grupe M-19, pobedio je na predsedničkim izborima u junu pobedom nad konzervativnim strankama koje su nudile umerene promene tržišnoj privredi zemlje ali nisu uspele da se povežu sa glasačima frustriranim zbog rastućeg siromaštva i nasilja protiv vođa za borbu za ljudska prava i ekoloških grupa u ruralnim oblastima.

Očekuje se da će najmanje 10 šefova država učestvovati na Petrovoj inauguraciji koja će se održati na velikom trgu ispred kolumbijskog Kongresa. Bine sa živom muzikom i velikim ekranima će takođe biti postalvjene u parkovima širom centra Bogote tako da desetine hiljada građana koji nemaju pozivnice za glavni događaj takođe mogu da učestvuju u ceremoniji.

To je velika promena za Kolumbiju gde su prethodne predsedničke inauguracije bile ozbiljniji događaji ograničenei na nekoliko VIP gostiju.

„Hoćemo da kolumbijski narod bude učesnik“, rekao je Pedrov predstavnik za štampu u saopštenju. „Ova inauguracija će biti prvi dodir sa novom formom vladavine gde se poštuju svi oblici života i gde se svako uklapa“, dodao je on.

Svečanosti će prisustvovati i šef srpske diplomatije Nikola Selaković u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije.

Petro je deo sve veće grupe levičarskih političara i političkih autsajdera koji pobeđuju na izborima u Latinskoj Americi od kada je izbila pandemija i naškodila vođama na vlasti koji su se borili sa njenim ekonomskim posledicama.

Pobeda bivšeg pobujenika je takođe izuzetna za Kolumbiju gde su glasači istorijski nevoljno podržavali levičarske političare koji su često optuživani da su meki prema kriminalu ili povezani sa gerilom.

Mirovni sporazum 2016. između vlade Kolumbije i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije preusmerio je veći deo pažnje glasača dalje od nasilnih sukoba u ruralnim oblastima i istakao probleme kao što su siromaštvo i korupcija što je podstaklo popularnost levičarskih stranaka na nacionalnim izborima.

Šezdesedtdvogodišnji Pedro je obećao da će se suočiti sa kolumbijskim socijalnim i ekonomskim nejednakostima povećanjem potrošnje na programe protiv siromaštva i povećanjem investicija u ruralnim oblastima.

On je opisao politike protiv droge koju su predvodile SAD, kao što je nasilno iskorenjavanja ilegalnih biljaka koke kao „veliki neuspeh“ ali je rekao da bi hteo da radi sa Vašingtonom kao sa jednakim partnerom.

Pedro je takođe sklopio saveze sa ekolozima tokom predsedničke kampanje, i obećao da će pretvoriti Kolumbiju u „globalnu silu za život“ usporavanjem seče šuma i preduzimanjem koraka ka smanjenju zavisnosti zemlje od fosilnih goriva.

Rekao je takođe da želi da počne mirovne pregovore sa preostalim pobunjeničkim grupama koje se sada bore oko ruta droge, rudnika zlata i drugih resursa koje je FARC napustio kada je sklopio mirovni sporazum sa vladom.