U Londonu uhapšen bogati ruski oligarh

Svet 03. dec 202219:129 komentara
Izvor: REUTERS/Toby Melville/File Photo

Vlasti Velike Britanije uhapsile su bogatog ruskog biznismena (58) i izvele raciju u njegovoj kući u Londonu, zbog sumnje da je umešan u pranje novca, saopštila je nacionalna agencija za kriminal.

Više od 50 policajaca pretreslo je kuću osumnjičenog čije ime nije objavljeno, u vreme kada države ometaju potencijalne kriminalne aktivnosti oligarha i drugih povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kuća osumnjičenog vredna je više miliona funti u Londonu i u njoj je policija u četvrtak zaplenila brojne digitalne uređaje i „značajnu“ količinu novca.

Direktor agencije Grem Bigar izjavio je da ćelija za borbu protiv kleptokratije NCA, osnovana tek ove godine, ima značajan uspeh u istrazi potencijalnih kriminalnih aktivnosti oligarha.

„Nastavićemo da koristimo sva ovlašćenja i taktike koje su nam dostupne da poremetimo ovu pretnju“, rekao je on.

Biznismen na meti racije uhapšen je pod sumnjom za pranje novca i zaveru za lažno svedočenje i prevaru Ministarstva unutrašnjih poslova, vladine agencije odgovorne za imigraciju i sprovođenje zakona.

Muškarac (35), koji radi u rezidenciji osumnjičenog, takođe je uhapšen nakon što je viđen kako napušta imanje sa torbom u kojoj su bile hiljade funti u gotovini, saopštila je agencija.

Treći muškarac (39), bivši dečko biznismenovog sadašnjeg partnera, uhapšen je u svojoj kući u oblasti Pimliko u zapadnom Londonu pod sumnjom za krivična dela pranja novca i zavere radi prevare.

Komentari

Vaš komentar