U Maršu nezavisnosti poljski nacionalisti spalili nemačku zastavu

Svet 11. nov 202116:5125 komentara
AP Photo/Czarek Sokolowski

Desetine hiljada poljskih radikalnih nacionalista i desničarskih ekstremista, uprkos pokušaju vlasti Varšave i sudova da im to zabrane, prolaze kroz centar Varšave u tradicionalnom Maršu nezavisnosti gde su noseći transparente protiv Evropske unije spalili nemačku zastavu i portret lidera poljske opozicije, nekadašnjeg premijera i bivšeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Da danas kao i svake godine na državni praznik, Dan nezavisnosti Poljske, uprkos zabrani gradskih vlasti koju su podržali poljski sudovi, Varšavom uz antiizbegličke i povremeno i antisemitske parole prođe marš od oko 100.000 ljudi omogućile su poljske boračke organizacije koje su preuzele pokroviteljstvo i proglasile ovogodišnji Marš nezavisnosti državnom proslavom.

„Poljsku na istočnoj granici napada Moskva koja zloupotrebljava Belorusiju za migracijski pritisak. Napadaju nas i Nemci koji koriste institucije Unije da nam oduzmu suverenitet. Nemci su izmislili višebojne ideologije koje treba da kulturno unište celu Evropu. Energetski da nas unište, da od nas naprave parije, ljude niže klase. Žele da nas nateraju da ubijamo nerođenu decu“, kazao je u govoru pred početak Marša njegov organizator Robert Bakjevič.

„Bog, čast, otadžbina“, „Ne želimo džamije i sinagoge, samo poljske crkve sa krstom“, skandirali su učesnici na početku Marša nezavisnosti, a u koloni su i transparenti protiv Evropske unije.

Policija nije reagovala na paljenje nemačke zastave ni portreta bivšeg premijera Tuska uz obrazloženje da je sada najvažnije da tenzije ne eskaliraju u veće izgrede, te da će se policija izgrednicima pozabaviti kasnije na osnovu analize video snimaka.

U Maršu po tradiciji učestvuju i esktremističke desničarske organizacije iz inostranstva, ove godine iz Mađarske i iz Italije Forca Nuova.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljska policija na trasi čisti put radikalnim nacionalistima u Maršu nezavisnosti i sklanja sa ulice kontrademonstrante, građanske aktiviste koji protestuju i pokušavaju da blokiraju nacionaliste.

Drugom trasom centrom Varšave prolazi druga tradicionalna, malobrojnija antifašistička manifestacija koju organizuje poljska opoziciona Levica, a ove godine su da upozore na humanitarnu krizu hiljada izbeglica zaglavljenih u šumama na granici Belorusije i Poljske napravili zastave od termofolije kakvu koriste spasioci.

„Varšava bez fašizma“, „Fašisti marš sa naših ulica“, „Fašizam nije patriotizam“, „Fašizam je britva vlasti“ neke su od parola koje nose na transparentima i koje skandiraju demonstranti u pohodu poljske levice koju celom trasom štiti jak kordon policije.

Novinarima koji su svake godine omiljena meta fizičkih napada ekstremista u njihovom Maršu nezavisnosti poljska policija preporučila je da nabave kacige za glave, a da ne nose oko vrata okačene novinarske legitimacije jer mogu da posluže demonstrantima da kada ih napadnu počnu da ih guše.

Komentari

Vaš komentar