U međunarodnoj policijskoj akciji uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja kokaina

Svet 21. apr 202216:161 komentar
Shutterstock/Ilustracija

U zajedničkoj akciji belgijske, holandske i nemačke policije uhapšeno je 17 osoba povezanih sa krijumčarenjem velikih pošiljki kokaina u Evropu, a smatra se da su povezani i sa ukupno 34 tone te droge koje su prošle godine otkrivene u Hamburgu i Antverpenu, saopštio je Europol.

Navodi se da je ta akcija dovela do identifikacije i podizanja optužnice protiv „glavnih evropskih meta“ koje uvoze velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju.

U operaciji je učestvovao i Paragvajski nacionalni sekretarijat za borbu protiv droga.

Pretraženo je više od 35 lokacija i uhapšeno 17 osumnjičenih – pet u Belgiji, 11 u Nemačkoj i tri u Holandiji.

Zaplene uključuju elektronsku opremu, dokumenta, četiri vozila, luksuzne satove i četiri stana, kao i bankovne račune i gotovinu od 5,5 miliona evra.

Europol je saopštio da je „komandni i kontrolni centar“ kriminalaca bio u Dubaiju.

Odatle su upravljali švercom kokaina, proizvedenog preko sopstvene infrastrukture u Boliviji. U Paragvaju su takođe identifikovane logističke i linije snabdevanja.

Vođe kriminalne mreže su koristile šifrovanu komunikaciju, da bi organizovale velike pošiljke.

Koordinacija te višetonske trgovine kokainom presretnuta je kao rezultat uklanjanja šifrovane komunikacione platforme Skaj. To je otkrilo i veliku mrežu kompanija osnovanih da omoguće uvoz droge iz Južne Amerike i za pranje povezanih prihoda. Za ulazak u EU kokain je bio sakriven u pošiljkama banana, kafe i gipsa, naveo je Europol.

Komentari

Vaš komentar