U Mjanmaru demonstracije i vojna parada, ubijeno više od 100 ljudi na protestima

Svet 27. mar 202113:31 > 22:05 2 komentara
REUTERS/Stringer

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su danas više od 100 demonstranata koji su protestovali protiv vojnog puča, dok je vojska u glavnom gradu paradom obeležila Dan oružanih snaga.

Internet portal Mjanmar nau (Myanmar Now) preneo je da ubijeno 114 osoba, dok je nezavisni istraživač iz Jangona koji prati bilans žrtava na protestima, javio da je stradalo 107 demonstranata u dvadesetak gradova širom zemlje.

Medjunarodna zajednica je osudila ubistva, a brojne diplomatske misije u Mjanmaru objavile su da je medju ubijenim civilima bilo i dece.

Delegacija Evropske unije u Mjanmaru objavila je na Tviteru da će 76. godišnjica Dana oružanih snaga, ostati upamćena kao „dan terora i sramote“.

„Ubistvo nenaoružanih civila, uključujući i decu, čin je bez odbrane“, navela je delegacija EU.

Američki ambasador Tomas Vajda rekao je da „snage bezbednosti ubijaju nenaoružane civile“.

„Mjanmarski narod je jasno rekao da ne želi da živi pod vojnom vlašću“, naveo je Vajda.

Broj žrtava u Mjanmaru raste usled sve veće represije bezbednosnih snaga.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima saopštilo je da je do petka ubijeno 328 osoba od izbijanja demonstracija posle vojnog puča 1. februara.

Načelnik Generalštaba generalni general Min Aung Hlaing u obraćanju tokom vojne parade nije govorio o protestima, ali je rekao da je „terorizam koji može biti štetan za bezbednost države i društva“ neprihvatljiv.

Američka ambasada saopštila je da je danas pucano u njen kulturni centar u Jangonu, i da nije bilo povredjenih.