U Nemačkoj uskoro više slobode pri biranju prezimena

Svet 25. mar 202323:07 6 komentara
Shutterstock

Supružnici u Nemačkoj ubuduće bi trebalo da imaju više slobode prilikom biranja prezimena posle venčanja i to će se isto odnositi i na decu.

„Sadašnji zakon suviše je strog, naročito kada se radi o dvostrukim prezimenima“, izjavio je ministar pravosuđa Marko Bušman (Marco Buschmanni), član nemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP), preneo je Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

On smatra da je „krajnje vreme“ da se supružnicima omogući da „svoju povezanost izraze i u preuzimanju prezimena partnera“.

Prema predlogu zakona, ubuduće bi za oba supružnika bilo moguće preuzimanje prezimena partnera jer je do sada to bilo moguće samo kod jednog. Ubuduće bi oba supružnika mogla da nose isto, dvostruko prezime sa spojnicom između.

To dvostruko prezime moglo da bude preneto i na decu, što takođe do sada nije bilo moguće. Deci bi takođe novim zakonom bilo omogućeno da promene prezime u slučaju razvoda roditelja i da jedan od njih ponovo preuzme svoje prezime od rođenja.

„Danas je potpuno uobičajena situacija da roditelji vrate prezime koje su nosili pre venčanja i u takvoj situaciji bi i dete moglo da preuzme to ranije prezime“, rekao je Bušman.

Ministar je dodao da vladajuća koalicija predviđa promene mnogih zastarelih zakona, ali će ovaj uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

„Raznovrsnost porodičnog života poslednjih decenija postaje sve veća. Nemački zakon o porodici kaska za novim realnostima“, rekao je nemački ministar i dodao da će u sklopu tih promena biti izmenjeni i zakoni o pravima dece i o izdržavanju.

Komentari (6)

Vidi sve komentare