U Parizu Samit predsednica parlamenata, povodom 8. marta

Svet 02. mar 202422:57 1 komentar
Shutterstock/S.Borisov

Predsednica donjeg doma francuskog parlamenta Jael Bron-Pive organizovaće u sredu i četvrtak prvi Samit predsednica parlamenata, na kojem bi trebalo da učestvuje najmanje 25 njenih koleginica, neposredno uoči Međunarodnog dana žena 8. marta.

„Inicijativa je nastala iz zapažanja predsednice Bron-Pive, da postoji nazadovanje ženskih prava, ili čak njihovo dovođenje u pitanje“, kao na primer pravo na abortus u SAD i Poljskoj, saopštilo je njeno okruženje.

pročitajte još:

U francuski Ustav u ponedeljak bi trebalo da bude uvršteno pravo na abortus, posle planiranog glasanja u oba doma parlamenta.

Samit će biti prilika da se pošalje „jak poruka svetu o zaštiti prava žena“, dodali su saradnici predsednice donjeg doma francuskog parlamenta.

Za razliku od mnogih zemalja u kojima se smanjuje pravo na abortus, Francuska će u ponedeljak postati prva zemlja koja će uključiti dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav.

To pitanje ima odobrenje tamošnjeg javnog mnjenja.

Odluka u SAD u junu 2022. godine, da se poništi odluka kojom je zaštićena mogućnost abortusa na saveznom nivou, imala je veliki odjek i naišla na osudu u francuskom javnom mjenju, ali i u političkim krugovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare