U Poljskoj dvoje poginulo u olujnom vetru, udari i do 120 kilometara na sat

Svet 19. feb 202212:30
nevreme, oluja, Nemačka
Izvor: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

U olujnom vetru koji je rušio drveće na automobile u Poljskoj poginulo je danas dvoje ljudi, a 194.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Povezane vesti

Jutros je na putu za Babi Dvor u Velikopoljskom vojvodstvu u zapadnim oblastima zemlje drvo palo na automobil, a stradala je žena koja je uprkos hitnoj pomoći podlegla povredama.

Druga žrtva je muškarac koji je na mestu ostao mrtav kada je na njegovo vozilo na lokalnom drumu na istoku Poljske u Lublinskom vojvodstvu vetar takođe oborio drvo.

„Od ponoći do 9 ujutro vatrogasna straža dobila je 6.738 poziva da izađe na teren zbog jakog vetra. Najčešće da sklone oboreno drveće ali prijavljena su i oštećenja zgrada“, kazao je televiziji Polsat portparol Državne vatrogasne straže Karol Kježkovski.

Trenutno su zbog pokidanih vodova i havarija na mreži u Poljskoj 194.000 domaćinstava bez struje.

Na Baltiku na severu Poljske udari vetra nad morem dostižu povremeno 120km na sat i Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje trećeg, najvišeg stepena uzbune zbog orkanskog vetra u kome se upozorava na moguće velike materijalne štete.

Vetar orkanske jačine već drugi put za nekoliko dana divlja u Srednjoj Evropi, u Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj a pre dva dana je u Poljskoj u takvom nevremenu poginulo troje ljudi.

Komentari

Vaš komentar