U Portugalu izbori uprkos merama, favorit predsednik koji voli selfije

Svet 24. jan 202109:071 komentar
Izvor: Tanjug/AP, Armando Franca

U Portugaliji se održavaju predsednički izbori iako je zemlja "zaključana" zbog epidemije koronavirusa, te se zato strahuje da bi odziv glasača mogao biti veoma mali.

U trci je sedam kandidata za šefa države s petogodišnjim mandatom, a ako niko ne osvoji više od 50 odsto glasova, dva vodeća ići će u drugi krug 14. februara.

Uveliko se očekuje da će sadašnji predsednik Marselo Rebelo de Susa biti izabran za drugi i poslednji mandat. Šarmantan i prijatan, taj 72-godišnjak je spremnošću da pozira za selfije doveo do otvaranja portugalske Fejsbug stranice nazvane „Selfiji sa Marselom“.

Rebelo de Susa je tokom mandata koji je na isteku zadržao podršku birača iznad 60 odsto i ima naklonost mnogih od 10,3 miliona Porugalaca. Njegovih šest rivala nije ni blizu toga da smanji njegovu prednost, pokazuju ankete.

Ankete medjutim pokazuju da bi novi desničarski populista Andre Ventura mogao da osvoji 11 odsto glasova i da osigura mesto u drugom krugu izbora.

Taj 37-godišnji advokat i bivši televizijski sportski komentator vodi desničarsku populističku stranku nazvanu Čega (Dosta), osnovanu 2019. Njen jak rezultat bi mogao da izazove šok na portugalskoj političkoj sceni gde su ekstemisti dosada bili odsutni, prenosi AP.

Zbog „zaključavanja“ tokom predizborne kampanje nije bilo uobičajenih mitinga jer bi gužva mogla da podstakne širenje virusa. Kampanja je završena u petak.

Pravo da prevremeno glasa iskoristilo je gotovo 200.000 od 9,3 miliona glasača.

Vlada će otvoriti dodatnih 2.000 glasačkih mesta da bi se izbegle gužve.

Danas, na dan izbora privremeno ne važi zabrana kretanja i glasačima je dozvoljeno da donesu olovke.

Mogući slab odziv, posebno starijih ljudi, zbod straha od zaraze, mogao bi da poremeti očekivanja i omogući simpatizerima populiste da dobije veću podršku.

Pošto se očekuje da će aktuelni predsednik skoro sigurno pobediti, najveća neizvesnost je koliko glasova će osvojiti njegov populistički rival.

Komentari

Vaš komentar