U Portugalu počeo štrajk kabinskog osoblja aviokompanije Izidžet

Svet 01. apr 202312:28
Fabrice COFFRINI / AFP

Kabinsko osoblje britanske niskobudžetne aviokompanije Izidžet (Easyjet) u Portugalu počelo je trodnevni štrajk tražeći veće plate.

Štrajk je doveo do otkazivanje letova iz Portugala.

Neki letovi iz Lisabona otkazani su jutros ka Bastiji u Francuskoj, Birmingemu u Velikoj Britaniji i Bazelu u Švajcarskoj, prema informacija Aerodroma Portugala (ANA) i savetuje se putnicima Izidžeta da se raspitaju pre dolaska na aerodrom.

Portugalsko ministarstvo infrastrukture uspostavilo je minimalni servis od 54 leta.

Kompanija Izidžet je saopštila da čini sve da svede na minimum posledice štrajka, i daje mogućnost putnicima da besplatno promene let ili da pobvrate novac.

Prema Nacionalnom sindikatu osoblja civilne avijacije (SNPVAC), koji je sazvao štrajk, kompanija je otkazala 78 leta tokom tri dana štrajka, što je oko 30 odsto planiranih u vreme kada je najavljen štrajk, 17. marta.

Štrajkači traže povećanje plata zamrznutih od 2019. i poboljšane uslove rada, rekao je za agenciju Frans pres portparol sindikata.

Sindikat je naveo da su u mreži Izidžeta u Evropi oni najmanje plaćeni i da rade najveći broj sati sa najmanjim odmorima. Takođe je navedeno da je odluka o štrajku doneta posle neuspeha pet meseci pregovaranja sa kompanijom.

Komentari (0)

Vidi sve komentare