Izglasan opoziv Trampa u Predstavničkom domu

Svet 13. jan 202122:28 > 23:2880 komentara
SAUL LOEB / AFP

U Predstavničkom domu američkog Kongresa izglasan je opoziv predsednika Donalda Trampa, zbog njegove uloge u prošlonedeljnim nemirima u zgradi Kapitol hila. Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Za opoziv je bilo 232 glasa, među kojima i 10 republikanskih, dok je protiv bilo 197 predstavnika Doma.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

House Television via AP
Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert
AP Photo/J. Scott Applewhite
REUTERS/Jonathan Ernst
REUTERS/Joshua Roberts
House TV via REUTERS
REUTERS/Joshua Roberts
REUTERS/Joshua Roberts
REUTERS/Joshua Roberts
SAUL LOEB / AFP
AP Photo/J. Scott Applewhite

On time neće biti smenjen sa mesta predsednika, već će ići na suđenje u Senat.

Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

Inauguracija novoizabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena biće održana za samo sedam dana, 20. januara.

Tokom rasprave o opozivu u Predstavničkom domu u Kongresu, Tramp je pozvao Amerikance na smirenost uoči novih protesta širom zemlje. „Od vas tražim – bez nasilja, bez prestupa, bez vandalizma“, naveo je Tramp u kratkom saopštenju.

Komentari

Vaš komentar