U pritvoru ostaju svi zvaničnici povezani s korupcijom u Evropskom parlamentu

Svet 27. dec 202220:265 komentara
Twitter/Ministry of Labour - State of Qatar via REUTERS

Belgijski sud je, pojedinačno razmatrajući žalbe pritvorenih, odlučio da u pritvoru zadrži bivšeg šefa jedne nevladine orgnizacije i jednog bivšeg socijalističkog evroposlanika, Italijana Pjer-Antonija Pancerija, osumnjičene u istrazi korupcije u Evropskom parlamentu u koju je umešan Katar.

Njih dvojica su uhapšena 9. decembra, kada i tadašnja potpredsednica Evropskog paralmenta, grčka socijalistička evroposlanica Eva Kaili, i njen partner i poslanički pomoćnik, Italijan Frančesko Đorđi.

Povezane vesti

Njih četvoro je osumnjičeno za „pripadnost kriminalnoj organizaciji“, za „pranje novca“ i korupciju, što je izazvalo šok u Evroparlamentu i pokvarilo odnose Katara i Evropske unije.

Sud u Briselu je 14. decembra odlučio da mesec dana zadrži u pritvoru Pancerija i Đordija, a prošlog četvrtka je doneo istu odluku u vezi sa bivšom potpredednicom EP Kaili.

Sud je danas razmatrao žalbu Pancerija na pritvor, ali je odluka odložena do 17. januara, što znači da je on automatski zadržan u pritvoru.

Četvrti optuženi Italijan koji vodi nevladinu organizaciju „No Peace Without Justice“ Nikolo Figa-Talamanka pušten je kući uz nošenje elektronske narukvice 14. decembra, ali je ta odluka suspendovana po žalbi tužilaštva, te i on ostaje u pritvoru.

Frančesko Đorđi se nije žalio na zadržavanju u pritvoru, a advokati Eve Kaili su rekli da ne nameravaju da se žale.

Tokom istrage u Belgiji od 9. do 12. decembra sprovedeno je dvadeset pretresa, uključujući i u Evropskom parlamentu. Istražitelji su ukupno našli 1,5 milion evra u gotovini, prema navodima jednog sudskog izvora.

Oko 600.000 evra zaplenjeno je u domu Pancerija, koji je posle isteka svog mandata kao evroposlanik 2019. osnovao nevladinu organizaciju „Fight Impunity“. Njegova supruga i ćerka, za koje je izdat evropski nalog za hapšenje, privedene su u Italiji, gde sudski osporavaju izručenje Belgiji.

Eva Kaili, koja je sredinom decembra smenjena s mesta potpredsednice Evropskog parlamenta, ponavlja da nije dobila novac od Katara da utiče na političke odluke Evroparlamenta, a njen advokat je njenog partnera Đorđija optužio da je uzimajući novac „izneverio njeno poverenje“.

Po jednom sudskom izvoru, kese pune novčanica u vrednosti od 150.000 evra nađene su u briselskom stanu Kaili, a kod njenog oca u hotelskoj sobi i torba sa još 750.000 evra u gotovini.

Komentari

Vaš komentar