U protestima u Kolumbiji stradalo 26 osoba

Svet 07. maj 202110:431 komentar
Izvor: REUTERS/Luisa Gonzalez

Najmanje 26 osoba je smrtno stradalo na protestima protiv porezne reforme koji u Kolumbiji traju već devet dana.

U saopštenju Kancelarije ombudsmana u Kolumbiji navodi se kako je broj smrtno stradalih na protestima protiv poreske reforme koji su počeli generalnim štrajkom 28. aprila, povećan s 24 na 26, javalja Anadolija.

Povezane vesti:

Dosad je pronađeno 55 osoba, od 145 čiji je nestanak prijavljen, a traga se za još 90.

Ministar rada Kolumbije Anhel Kustodio Kabrera kazao je kako se sastanak kolumbijskog predsednika Ivanom Dukeom i predstavnika Nacionalnog štrajkačkog odbora može održati 10. maja, za kada je predviđen i da su vlasti spremne na to. Međutim, dodao je i da su vlasti spremne s predstavnicima odbora pregovarati i pre predviđenog datuma.

Kabrera se osvrnuo i na nasilje na protestima.

”Spremni smo da pregovaramo s predstavnicima Nacionalnog štrajkačkog odbora. Ali, jednu stvar treba posebno naglasiti, pozivamo na prekid svakog vida nasilja na protestima”, poručio je Kabrera.

Demonstracije protiv poreske reforme u Kolumbiji, koje su počele 28. aprila pozivom na nacionalni štrajk koji su uputili sindikati, lokalne organizacije, studentska udruženja i razne opozicione grupe, u početku su bile mirne, ali su kasnije postale nasilne.

Hiljade ljudi koji su izašli na ulice u više od 50 gradova, uključujući Bogotu i Medelin, protestovali su zbog vladinog zakona o reformama.

Policijski cač proglašen je u mnogim gradovima širom Kolumbije u kojima su tokom protesta oštećeni brojni autobusi, stajališta, banke i tržni centri.

Predsednik Duke izjavio je na konferenciji za medije 2. maja da su odlučili da povuku zakon o poreskoj reformi koji je izazvao nasilne proteste u državi.

Tokom protesta opljačkano je na desetine banaka, privrednih subjekata i javnih institucija, a povređeno je više od 900 osoba. Više od 500 osoba je privedeno.

Komentari

Vaš komentar