U SAD uhapšen Srbin: U ratu odsekao čoveku ruku jer se rukovao s Tuđmanom

Svet 27. jan 202318:5859 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Američke vlasti uhapsile su Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, jer je lagao američku imigracionu službu, objavilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa.

Danas stanovnik Parma Hejtsa, zapadnog predgrađa Klivlenda, 55-godišnji Vidić 1998. je na sudu u Sisku optužen za ratni zločin i osuđen na 20 godina. Kao pripadnik Crvenih beretki u septembru 1991. ubio je svog bivšeg kolegu Stjepana Komesa, jer se nedavno rukovao s hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Jugoslav Vidić je izdvojio Komesa iz grupe radnika Mesne industrije “Gavrilović” te mu “oštrim gvozdenim predmetom odsekao desnu ruku u predelu lakta”, nakon čega je ubrzo preminuo, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na stranici nevladine organizacije Dokumenta. Komesovo telo kasnije je pronađeno u masovnoj grobnici.

Vidić je američke vlasti lagao da je služio vojsku samo od 1988. do 1989. u JNA, ne spomenuvši da je bio u vojsci pobunjenih hrvatskih Srba od 1991. do 1995. godine. Prvo je lagao američku imigracionu službi u Rumuniji, potom pri prijavi za boravišt u SAD 1999, pa 2005. u uspešnom pokušaju da dobije državljanstvo i konačno 2017. kad ga je ispitalo američko ministarstvo bezbednosti.

Vidić je lagao i da nikad nije bio optužen za kršenje nekog zakona, kao i da nikad nije učestvovao u ubistvu nekoga zbog etničkog porekla ili političkog mišljenja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

U Hrvatskoj je bio do akcije Oluja, a u Ameriku je otišao 1999. sa statusom izbeglice.

Američko državljanstvo dobio je 2005. godine, prenosi Klivlend tajms. Zbog laganja vlasti sada mu preti do 15 godina zatvora.

Na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenosi medij iz Ohaja.

Tužilac Džerom Terezinski je tokom saslušanja rekao da će za Vidića tražiti pritvor dok traje proces. Iduće saslušanje je 2. februara.

“On je ratni zločinac i lagao je FBI o tome. Verujemo da bi pobegao kad bi ga pustili uz kauciju”, rekao je Terezinski, pomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

Vidić je u SAD prvo radio u supermarketu, a potom i u lokalnoj mesari. Tamo je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu, piše Klivlend tajms.

Kasnije je otvorio kompaniju Jugo’s Inc u Ohaju koja je prodavala kobasice. Lokalne službe 2019. su otkrile da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju, pa mu je oduzeta dozvola.

Komentari

Vaš komentar