U Španiji dvoje dece umrlo od hepatitisa nepoznatog porekla

Svet 05. avg 202222:58
bolnica, dete u bolnici, dečak
Shutterstock, Ilustracija

Španija je zabeležila prva dva smrtna slučaja od akutnog hepatitisa ili upale jetre među decom, bolesti čiji su uzroci nepoznati i koju prate svetski zdravstveni zvaničnici.

Pročitajte još:

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u Španiji prijavljeno 46 slučajeva bolesti i da su za tri bile potrebne transplantacije jetre. Od njih troje, dvoje je preminulo, a u pitanju je 15-mesečna beba u junu i dete od šest godina koje je umrlo u julu.

Ministarstvo zdravlja Španije objavilo je da je 507 slučajeva prijavljeno u 21 zemlji Evrope do 28. jula, od čega 273 u Britaniji. U Sjedinjenim Američkim Državama zabeleženo je najmanje 180 obolelih i šest smrtnih slučajeva.

Zdravstveni zvaničnici i dalje su zbunjeni uzrocima hepatitisa i navode da dostupni dokazi upućuju na bolest želudca za koju nije poznato da uzrokuje probleme s jetrom kod inače zdrave dece.

Španija je počela pomno da prati situaciju pošto je Velika Britanija upozorila Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog rasta broja slučajeva.

Ministarstvo je saopštilo da za sada nije primećeno povećanje broja slučajeva ove vrste hepatitisa u odnosu na procene napravljene na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Komentari

Vaš komentar