U Švajcarskoj 1.002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Katoličkom crkvom

Svet 12. sep 202321:34 5 komentara
Valentine CHAPUIS / AFP

Švajcarski istoričari identifikovali su najmanje 1.002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Katoličkom crkvom od sredine 20. veka, saopštio je u utorak naučni tim Univerziteta Cirih (UZH).

Do sada je identifikovano 510 optuženih zlostavljača i 921 žrtva. Ovo je prvi put da je nezavisni istraživački tim proučio dokumente o seksualnom nasilju iz crkvenih arhiva u Švajcarskoj.

„Slučajevi koje smo identifikovali su nesumnjivo tek vrh ledenog brega. Pretpostavljamo da je samo mali postotak slučajeva ikada prijavljen“, rekle su istoričarke Monika Doman i Marieta Mejer, voditeljke projekta.

POVEZANE VESTI

Brojni slučajevi zlostavljanja unutar Katoličke crkve su „zatajeni, zataškani ili trivijalizovani“, rekle se istoričarke.

Brojne arhive, dodale su, još nisu analizirane, a u dve biskupije su pronađeni dokazi da su dokumenti uništeni.

Slučajevi variraju od „problematičnih kršenja granica ponašanja do teškog, sistemskog i višegodišnjeg zlostavljanja“, navodi se u studiji.

Počinioci su bili sveštenici, zaposleni crkve i članovi verskih redova u Švajcarskoj. Često su premeštani kako bi izbegli krivični progon sekularnih vlasti.

„Pritom su interesi Katoličke crkve i njenih velikodostojnika stavljeni ispred dobrobiti i sigurnosti župljana“, ističe se u studiji.

Oko 39 posto žrtava su bile ženskog pola, a skoro 56 posto muškog. Gotovo tri četvrtine su bila deca ili tinejdžeri.

Uz nekoliko izuzetaka, zlostavljači su bili muškarci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare