U Teheranu prekrivanje slike preminulih žena bez hidžaba na grobovima

Svet 26. jul 202223:531 komentar
Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency)

Služba za groblja pokrajine Teheran navela je da je prekrila slike preminulih žena bez hidžaba na grobovima, dok vlasti nastavljaju da pojačavaju mere protiv vladinog dekreta o maramama.

Voditelj Behesht-e Zahra, najvećeg groblja u Iranu, Said Gazanfari, rekao je da je 98 nadgrobnih spomenika sa slikama žena bez odgovarajućeg hidžaba „ispravljeno“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naredba predsednika Ebrahima Raisija o sprovođenju zakona o hidžabu rezultirala je novim popisom ograničenja o tome kako se žene smeju da se oblače.

Zloglasne patrole za nadzor, ili policija za moral, postale su sve aktivnije i nasilnije u sprovođenju zakona, a na društvenim mrežama pojavili su se video zapisi koji prikazuju policajce kako pritvaraju žene, teraju ih u kombije i odvoze.

Raisijevom naredbom, ženama za koje se oceni da se ne pridržavaju zakona biće zabranjen pristup državnim institucijama, bankama i javnom prevozu.

Kao odgovor na nove mere, aktivisti su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama pod haštagom ‘#no2hijab’ čime su pozvali ljude da bojkotuju firme koje sprovode stroža ograničenja.

Komentari

Vaš komentar