U Trampovoj kući pronađena tajna dokumenta CIA, NSA, FBI

Svet 23. avg 202208:13 40 komentara
Reuters/ Erin Scott/File Photo (Dokumentacija koju je Tramp poneo iz Bele kuće kada ju je napuštao)

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, uključujući materijal CIA, Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i FBI-a, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na više osoba upućenih u istragu.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u januaru, podseća Njujork tajms.

Pročitajte još:

Trampovi saradnici su američkom Ministarstvu pravosuđa dali drugi set dokumenata u junu, dok je treća serija zaplenjena u raciji FBI-a ranije ovog meseca.

Ministarstvo pravosuđa nije za sada odgovorilo na zahtev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsednika.

Tramp je u ponedeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koji je zaplejen 8. avgusta iz njegove kuće u Mar-a-Lagu, dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled.

Pretraga je deo federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u januaru 2021. pošto je izgubio predsedničke izbore od demokrate Džoa Bajdena.

FBI je tokom pretresa Trampove kuće zaplenio 11 kompleta klasifikovanih materijala, od kojih su neki bili označeni kao „vrlo poverljivi“ – najviši nivo tajnosti rezervisan za najstrože čuvane podatke američke nacionalne bezbednosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare