U UN izložena knjiga sa imenima žrtava Holokausta – 4,8 miliona identifikovanih

Svet 27. jan 202311:088 komentara
MENAHEM KAHANA / AFP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da su nacisti pokušali da otmu imena milionima Jevreja pre nego što su ih ubili u Drugom svetskom ratu, ali je na inauguraciji UN instalacije sa poznatim imenima 4,8 miliona žrtava Holokausta ocenio da u tome nisu uspeli i da ubijeni "neće nikada biti zaboravljeni".

On je sinoć uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta rekao da ta izložba poziva na akciju, jer su milioni žrtava neidentifikovani, a takođe poziva svet da „zaustavi talas ljudske okrutnosti i bori se protiv antisemitizma i svih oblika rasizma svuda i uvek gde se manifestuje“.

Povezane vesti

Velika instalacija „Knjiga imena žrtava Holokausta“ doneta je u sedište UN u Njujorku iz Jad Vašema u Jerusalimu, Svetskog centra sećanja na Holokaust, navodi AP.

Visoka je dva, široka jedan i duga osam metara sa imenima 4,8 miliona žrtava ispisanim na stranicama po abecednom redu koje je do sada identifikovao Jad Vašem.

Neke stranice na kraju su prazne i simbolišu više od milion ubijenih Jevreja koji još nisu identifikovani.

Gutereš je podsetio na dolazak zatvorenika u logor smrti Aušvic kada su njihova imena brisana i zamenjena brojem tetoviranim na podlakticu.

Pošto su izgubili imena, izgubili su svoje živote, ali su milioni njihovih imena prikupljeni i sećanje na njih živi, rekao je Gutereš.

Predsedavajući Jad Vašema Dani Dajan pomenuo je dva svoja rođaka čija su imena zapisana u knjizi i rekao da su nacisti i njihovi saradnici „vođeni manijakalnom mržnjom prema Jevrejima i svemu što su smatrali jevrejskim“ težili da istrebe svakog Jevrejina svuda i da izbrišu njihova imena, identitet i kulturu.

„Ne možemo oživeti ni jednog od miliona koje su oni ubili. Ali možemo i radimo da obnovimo njihova imena i priče žrtava“, rekao je Danon.

Jad Vašem je biblijski hebrejski termin za „ime i spomenik“ i Dajan je rekao da se u centru prikuplja svaki delić informacije o životima i smrti žrtava, te da se to čini jer one ne zaslužuju ništa manje.

Centar se takođe nada da će beleženjem i učenjem o njihovim pričama pomoći u sprečavanju užasa koji bi mogli „čak i izdaleka da liče na Šou (Holokaust)“.

„Istorija se nikada ne ponavlja isto, ali fenomen ekstremnog antisemtizma i drugi oblici rasne mržnje i agresivnog nasilja i okrutnog diktatorstva se ponavljaju“, rekao je Dajan i ocenio da je za sprečavanje još jedne Šoe ključno sećati se žrtava i da je Knjiga imena zato u UN i zato je to značajno.

Komentari

Vaš komentar