U vazdušnom napadu u Dnjepru poginula devojčica

Svet 04. jun 202308:24 > 10:39 7 komentara
Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

U vazdušnom napadu na Dnjepar u centru Ukrajine poginula je dvogodišnja devojčica, a ranjeno je 22 ljudi, javile su danas ukrajinske vlasti novi bilans.

Guverner regiona Dnjepra Serhij Lisak rekao je jutros da su u napadu neprijatelja ranjene 22 osobe, među kojima i petoro dece, a da je telo dvogodišnje devojčice izvučeno iz ruševina.

„Tokom noći telo devojčice izvučeno je iz ruševina jedne kuće, tek je napunila dve godine“, napisao je on na Telegramu.

Rekao je da su uništene dve zgrade u stambenoj četvrti u Dnjepru, kao i deset kuća, jedna prodavnica i jedan vod za gas.

U ranijoj poruci Lisak je preneo da je među petoro ranjene dece po oceni lekara stanje tri dečaka teško i da su na operaciji.

„Rusija je ponovno pokazala da je teroristička država. Nažalost, ispod ruševina ima ljudi“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Kijevu.

Šef države objavio je video na kojem se vidi kako je dvospratnica potpuno uništena.

Zelenski je izjavio da je projektil pogodio područje između dve dvospratne zgrade. Nedugo pre toga u regionu je bila oglašena vazdušna uzbuna.

“Rusi će snositi odgovornost za sve što su učinili našoj državi i narodu”, dodao je Zelenski.

Ranije u subotu Zelenski je izjavio da veruje da je zemlja spremna za dugo očekivanu protivofanzivu za oslobađanje teritorija od ruske okupacije.

„Po mom mišljenju, od danas smo spremni za taj korak“, rekao je u intervjuu za Wall Street Journal, koji je američki list objavio i kao video na svojoj web stranici.

Zelenski je takođe rekao da bi bilo dobro da Ukrajina ima još dodatnog oružja za ofanzivu protiv ruske invazije, ali da ne može da čeka još mesecima na njegovu isporuku.

„Čvrsto verujemo da ćemo uspeti“, rekao je dodavši: „Ne znam koliko će trajati” i da će cena uspeha biti visoka.