U većem delu SAD ekstremne vremenske prilike – poplave, suše, a na planinama sneg

Svet 15. jun 202421:32 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Daniel Kozin

Veliki deo SAD se sprema za ekstremne vremenske prilike, od toplotnih talasa na jugu, preko neobično hladnog vremena na severozapadu Pacifika, pa sve do mogućeg snega na Stenovitim planinama.

Nakon velikih poplava na Floridi, ta država i mnoge druge se spremaju za intenzivan toplotni talas. Oblaci tropske vlage stići će do centralne obale Meksičkog zaliva tokom narednih nekoliko dana, a očekuje se da će jaka kiša početi u ponedeljak ujutro, prema podacima Nacionalne meteorološke službe.

Prognostičari su rekli da se opasnost od jakih kiša na Floridi smanjuje, ali bi nove padavine mogle izazvati lokalne poplave. Neka područja između Majamija i Fort Loderdejla nalaze se pod vodom poslednjih dana zbog obilnih kiša.

Prognostičari kažu da bi moglo doći do bujičnih poplava između istočne Nebraske i severnog Viskonsina danas uveče, kao i jakih oluja širom delova istočne Montane do Severne i Južne Dakote.

Pročitajte još

Udari oluja poklopili su se sa početkom sezone uragana, za koju se predviđa da će ove godine biti među najaktivnijima, na osnovu pretpostavke da klimatske promene povećavaju intenzitet oluja.

Sa povlačenjem poplavnih voda na Floridi, temperature su danas rasle širom većeg dela juga SAD.

U Atlanti, gde su za danas i nedelju prognozirane temperature od oko 38 stepeni Celzijusa, gradske vlasti su otvorile centar za hlađenje, kako bi olakšali vremenske neprilike lokalnom stanovništvu.

U gradu El Pasu na zapadu Teksasa, danas se očekivalo da će se najviša temperatura približiti 40,6 stepeni Celzijusa, a Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje o vrućini do ponedeljka ujutru za region. Grad je otvorio pet rashladnih centara koji će do daljnjeg raditi svakodnevno.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da će temperature u Feniksu, gde je na snazi bilo upozorenje o prekomernoj vrućini, danas popodne dostići 45 stepeni Celzijusa.

Temperature u regionu srednjeg Atlantika i Novoj Engleskoj će verovatno dostići vrhunac sledeće nedelje.

Prošle godine u SAD je bilo najviše toplotnih talasa, a na jugu i jugozapadu, prošla godina je bila najgora zabeležena, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu.

Toplotni talas sledeće nedelje će se pojačati u nedelju, u centralnim delovima zemlje pre nego što se proširi na istok, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, a u nekim oblastima će verovatno ekstremna vrućina dovesti do obaranja dnevnih rekorda. Toplotni talas bi na mnogim mestima mogao da potraje cele nedelje i tokom narednog vikenda, saopšteno je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!