Ubedljiva većina u parlamentu desničarske koalicije Đorđe Meloni

Svet 27. sep 202214:03 10 komentara
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Đorđa Meloni, osvojila je 26 odsto glasova na izborima, a desničarska koalicija koju predvodi ima ubedljivu većinu u parlamentu, pokazuju konačni rezultati izbora koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije.

Njen saveznik Mateo Salvini iz Lige osvojio je 8,8 odsto, a Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija 8,1 odsto glasova u donjem domu parlamenta.

Povezane vesti:

Za stranke desnog bloka glasalao je 43,8 odsto birača, što znači da će u donjem, Predstavničkom domu, imati 237 od 400 mesta, a u Senatu 115 od 200 poslaničkim mesta.

Demokratska stranka levog centra osvojila je 19 osto glasova, pa će sa ekološkom strankom imati 84 mesta u Predstavničkom domu i 44 u Senatu.

Pokretu Pet zvezdica pripašće 52 mesta u Predstavničkom domu i 28 u Senatu, a Centristički savez Azone dobiće 21 mesto u donjem domu i devet u Senatu.

Preostala mesta dobile su male stranke.

Stranka Braća Italije osnovana je 2012. godine na nasleđu postfašističke stranke Italijanski društveni pokret, ugašene 1990. godine.

Desničari su u kampanji obećavali velika davanja iz budžeta za suzbijanje posledica energetske krize i sniženje poreskih opterećenja, podećaju zapadne agencije.