Ubica iz Perma najavio napad, student kaže – trčali smo kao stado ovaca

Svet 20. sep 202119:36 13 komentara
Perm, Rusija, studenti, napad
REUTERS/Anna Vikhareva

Naoružani napadač ubio je osam studenata, a ranio 19, na univerzitetu u ruskom gradu Perm, 1.500 kilometara istočno od Moskve. Policija slučaj nije okarakterisala kao teroristički napad.

Osamnaestogodišnji Timur Bekmansurov ušao je u kamp univerziteta u Permu i počeo da puca po ljudima koje je zatekao. Kako prenose ruski mediji, 19 osoba je ranjeno, a osam ubijeno.

„Počeo je da puca dok smo bili u pušačkoj zoni. Kad smo shvatili da će nas pobiti, potrčali smo kao stado ovaca. Jurio je za nama kao pas ovčar. Ja sam uspeo da pobegnem“, rekao je jedan student.

Povezane vesti:

Napadač je ubrzo uhapšen, ali je tom prilikom ranjen i nalazi se u kritičnom stanju.

„Očevidac nas je alarmirao. Videli smo ljude kako beže iz zgrade Univerziteta. Moj kolega je pomagao ljudima u evakuaciji. Svedoci su rekli da je na drugom spratu. Upozorio sam ga da spusti oružje, ali je mladić uperio pištolj u mene i pucao. Nakon toga sam upotrebio vatreno oružje“, kazao je policijski zvaničnik Konstantin Kalinin.

Ranjeni napadač je prevezen u bolnicu i nalazi se u kritičnom stanju, navode mediji. Lekari ulažu velike napore, ali je još uvek neizvesno da li će preživeti.

„Izveli su nas do osmog sprata. Video sam žrtve na prvom spratu. Bilo je mnogo policajaca. Imali smo sreće što se nije popeo dalje. Mi smo prvo bili zabarikadirani na petom spratu“, kaže student.

Univerzitet u Permu saopštio je da se tri hiljade studenata krilo po raznim prostorijama zgrade, dok napadač nije savladan.

Osamnaestogodišnjak se fotografisao u sa puškom i fantomkom pre odlaska u Permski univerzitet. Na slici je prikazana i velika količina municije koju je poneo sa sobom, da bi, kako je ranije napisao, odveo u smrt koliko god ljudi može.

„Nisam član ekstremističkih organizacija, nisam religiozan i apolitičan sam, niko ne zna šta ću učiniti, sve sam činio sam. Odlučio sam se za datum – 20. septembar“, rekao je napadač.

Napadač je imao dozvolu za nošenje oružje i objavio je na mrežama da mrzi sebe i da želi da eliminiše svakoga ko mu stane na put.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare