Ubica Roberta Kenedija biće uslovno pušten nakon 50 godina

Svet 28. avg 202111:02 > 11:0719 komentara
Robert Kenedi
Izvor: Tanjug/AP Photo, File

Odbor Kalifornije za uslovne kazne izglasao je oslobađanje Sirhana Sirhana koji je ubio američkog senatora Roberta F. Kenedija.

Sirhan koji ima 77 godina u zatvoru je od 1968. godine, kada je u hotelu u Los Anđelesu ubio kandidata za predsedničku nominaciju demokrata. Robert Kenedi bio je mlađi brat predsednika Džona Kenedija.

Odluku će u u narednih 90 dana analizirati osoblje kalifornijskog odbora za uslovno puštanje, a potom odluku treba da odobri guverner Kalifornije. To je bilo Sirhanovo šesnaesto saslušanje za uslovno puštanje, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Daglas Kenedi, najmlađi senatorov sin, založio se za uslovno puštanje ubice svoga oca. Tužiocu su odbili da dođu na ročište kako bi poručili da treba da ostane iza rešetaka.

Sinan Sirhan
Pool via REUTERS/File Photo

„Mislim da sam celi život bio u strahu od Sirhana i njegovog imena na ovaj ili onaj način. I danas sam zahvalan da ga vidim kao osobu vrednu saosećanja i ljubav“, rekao je Daglas Kenedi i dodao da veruje da bilo koji zatvorenik za kojeg se utvrdi da ne predstavlja pretnju za sebe ili svet, treba da bude pušten.

Drugi sin ubijenog senatora, Robert F. Kenedi Jr. poslao je pismo odboru podržavajući Sirhanovo puštanje na slobodu.

Sirhan, hrišćanski Palestinac iz Jordana, priznao je da je bio besan na Kenedija zbog njegove podrške Izraelu, ali da se ne seća ubistva.

Na ročištu je Sirhan rekao da je naučio da kontroliše svoj bes i da je predan mirnom životu.

„Nikada više sebe ne bi doveo u opasnost. Imate moje obećanje. Uvek ću se brinuti o sigurnosti, miru i nenasilju“, kazao je Sirhan.

Komentari

Vaš komentar