Učiteljica dobila otkaz: Đacima čitala odlomke iz Dnevnika Ane Frank

Svet 21. sep 202319:53 20 komentara
Shutterstock/marhus

Učiteljica u teksaškom Hamshireu dobila je otkaz nakon što je pročitala odlomak iz Dnevnika Ane Frank: Grafička adaptacija, grafičke verzije te knjige, namenjene mladim čitateljima, piše Index.hr.

Učiteljica osmog razreda otpuštena je nakon što su zvaničnici nezavisnog školskog okruga Hamshire-Fannett zaključili da je „predstavila neprikladnu knjigu učenicima“, piše KFDM.

Okrug je u utorak poslao imejl roditeljima, obaveštavajući ih da se knjiga, za koju kažu da nije odobrena, više neće čitati u školama, prensi portal index.hr.

„Čitanje tog sadržaja će odmah da prestane. Profesorica će uskoro preneti svoje izvinjenje vama i učenicima, a izvinila se i nama“, stoji, između ostalog, u mejlu.

Dodano je i da je učiteljica otpuštena momentalno pa sada nastavu drži njena zamena.

Delovi vezani uz seksualnost

Učenicima osmog razreda navodno je pročitan deo grafičke novele u kojem Frank razmišlja o svojim genitalijama i govori da želi da vidi grudi svoje prijateljice.

Inače, razmišljanja o seksualnosti bila su uključena i u izvornu pisanu verziju Dnevnika Ane Frank, ali su izbačena u kasnijim izdanjima.

Shutterstock/sweeann

Grafički roman, koji je napisao Ari Folman, a ilustrirao David Polonsky, adaptacija je dnevnika 13-godišnje Ane Frank, koji je pisala dok se sa porodicom skrivala u Amsterdamu pod nacističkom okupacijom.

Ovo nije prvi put da u SAD-u dolazi do rasprava oko ovog grafičkog romana.

Srednja škola na Floridi zabranila ga je nakon što se uduženje „Moms for Liberty“ usprotivila seksualnom sadržaju knjige i potvrdila da knjiga „ne edukuje tačno o Holokaustu“.