Uganda donela zakon o zabrani identifikovanja kao LGBTQ

Svet 21. mar 202322:36 26 komentara
REUTERS/Carlos Barria

Parlament Ugande u utorak je doneo zakon koji kriminalizuje identifikovanje kao pripadnik LGBTQ populacije, dajući vlastima široka ovlašćenja nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuju istopolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identifikovanje kao lezbieke, gejevi, biseksualne, transrodne i queer osobe, tvrde u organizaciji za ljudska prava Human Rights Watch.

Pristalice novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prete tradicionalnim vrednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Osim istopolnih odnosa, zakon zabranjuje podsticanje na homoseksualnost i upuštanje u homoseksualne odnose.

Za kršenje zakona slede oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinilac pozitivan na HIV.

„Naš stvoritelj Bog je srećan (zbog) onoga što se događa… Podržavam predlog zakona za zaštitu budućnosti naše dece“, rekao je zastupnik David Bahati tokom rasprave o predlogu zakona.

„Ovde se radi o suverenitetu naše nacije, niko nas ne sme ucenjivati, niko nas ne sme zastrašivati.“

Zakon će biti poslat predsedniku Yoweriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentarisao trenutni predlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ koji su zapadne zemlje osudile pre nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Poslednjih nedelja vlasti Ugande su uhvatile LGBTQ osobe nakon što su verski vođe i političari tvrdili da su pojedini studenti regrutovani u homoseksualnost u školama.

Ovog meseca vlasti su uhapsile srednjoškolsku profesorku u Jinji, istočnoj regiji Ugandei, zbog optužbi za „navođenje mladih devojaka na neprirodno praktikovanje seksa“. Nakon toga je optužena za izrazito neprimereno ponašanje i u zatvoru čeka suđenje.

Policija je u ponedeljak saopštila da je uhapsila šest osoba optuženih za vođenje mreže koja je bila „aktivno uključena u navođenje dečaka na sodomiju“.

Komentari (26)

Vidi sve komentare