Ugašena polovina ukrajinske energetske mreže, u Kijevu moguć potpuni mrak

Svet 18. nov 202219:2117 komentara
REUTERS/Gleb Garanich

Gradske vlasti Kijeva upozorile su da je moguće „potpuno isključenje” električne mreže ukrajinske prestonice, a premijer je rekao da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena u ruskim napadima.

Pročitajte još:

Rusija je pojačala napade na ukrajinske energetske objekte u poslednjih nekoliko nedelja, pogađajući energetsku infrastrukturu širom zemlje teškim vazdušnim napadima u utorak i četvrtak.

„Nažalost, Rusija nastavlja svoje raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Skoro polovina našeg energetskog sistema je zatvorena“, rekao je premijer Denis Šmihalj posle sastanka sa komesarom Evropske komisije za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen raketnim i dronovima koji su povremeno prekidali snabdevanje strujom, grejanjem i vodom kako se približava zima.

Inženjeri žure da poprave elektromrežu u prestonici, gde je u četvrtak pao prvi sneg.

„Spremamo se za različite razvoje situacije, uključujući i potpuno gašenje“, rekao je Mikola Povorznik, zamenik direktora gradske administracije Kijeva.

On nije rekao šta će se dogoditi ako se električna mreža potpuno ugasi, ali zvaničnici su rekli da ne razmišljaju o evakuaciji gradova.

Ukrajina je napade na svoju energetsku infrastrukturu opisala kao ruski terorizam. Moskva odbacuje kritike, opisujući napade kao odgovor na „nespremnost“ Kijeva da održi mirovne pregovore.

Komentari

Vaš komentar