Uhapšen četvrti član terorista iz ISIS “Beatlesa”, sekli glave pred kamerama

Svet 11. avg 202208:34 0 komentara
AFP

Britanac Ejn Dejvis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije poznate kao ISIS 'Beatles', uhapšen je u sredu u Velikoj Britaniji pod optužbama za terorizam, javljaju britanski mediji.

Policija je potvrdila da je muškarac (38) priveden na aerodromu Luton u sredu nakon što je stigao letom iz Turske, gde je bio osuđen za terorizam, objavilo je više britanskih medija, uključujući BBC.

Označen kao ‘četvrti Beatle’, Dejvis je osumnjičen da je član bande Londonaca za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama pre nego što su videosnimke objavili na internetu.

Dejvis je optužen da je bio deo ćelije otmičara i ubica IS-a koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015. Taoci su džihadističku grupu prozvali “Beatles” zbog njihovog britanskog naglaska.

Policija, koja se bavi istragama terorizma u Velikoj Britaniji, objavila je da je uhapsila muškarca koji je trenutno “u policijskom pritvoru”, ne navodeći njegovo ime.

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova objavio je u međuvremenu u izjavi da je britanski državljanin deportovan iz Turske u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali da je “neprimereno davati dodatne informacije jer je policijska istraga u toku”.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija ‘Beatlesa’ sastojala od četiri člana – koji su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca. Američke vlasti navode da je grupa ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.

Pre nego što je radikalizovan, Dejvis je bio osuđivan za krivična dela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promenio je ime u Hamza i upoznao Mohameda Emvazija, kojeg su mediji prozvali Džihadi Džohn.

Njih dvojica su bila deo grupe koja je radikalizovala muslimane koji žive u Londonu. Davis je napustio UK kako bi se pridružio IS-u 2013. Uhapšen je u blizini Istanbula 2015. godine, a turski sud ga je dve godine kasnije osudio za učestvovanje u terorističkoj organizaciji.

Na suđenju je Dejvis priznao da poznaje Emvazija iz molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je negirao da mu je prijatelj kao i da je član grupe “IS Beatles”.

Vođa ćelije Mohamed Emvazi, poznat kao Džihadi Džohn, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana grupe nalaze se u pritvoru u SAD nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018.