Uhapšen odbegli državljanin Rusije čija je ćerka napravila antiratni crtež

Svet 30. mar 202315:51 komentara
Andrey Chernyshov/Handout via REUTERS

Samohrani otac iz zapadnog ruskog regiona Tule, ruski državljanin Aleksej Moskaljov, čija je ćerka prošle godine nacrtala antiratni crtež u školi, uhapšen je u glavnom gradu Belorusije, Minsku, pošto je pobegao iz kućnog pritvora u Rusiji.

To je potvrdio njegov advokat Dmitrij Zahvatov.

Aleksej Moskaljov je 28. marta u odsustvu osuđen na dve godine zatvora ;zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa, ali je prethodno uspeo da pobegne iz kućnog pritvora.

Povezane vesti

Moskaljov je došao u centar pažnje policije pošto je njegova ćerka Marija, učenica šestog razreda, u decembru nacrtala crtež pozivajući na mir u Ukrajini.

Optužbe protiv njega proizašle su iz naknadne istrage njegovih postova u kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, iako je on negirao da su njegovi.

Slučaj Moskaljova privukao je međunarodnu pažnju kao podsetnik da Kremlj intenzivira represiju nad neistomišljenicima. Tako široka državna kampanja represije nije viđena još od sovjetske ere, piše AP.

Moskaljov (54) je bi optužen da je više puta „diskreditovao rusku vojsku“, što je krivično delo po zakonu koji su ruske vlasti donele ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

U aprilu 2022. Moskaljov je kažnjen zbog kritički nastrojenih komentara na društvenim mrežama, u decembru mu je pretresen stan i protiv njega je pokrenut krivični postupak. On je tada stavljen u kućni pritvor, a njegova ćerka u sirotište.

Osuđen je zbog niza postova na društvenim mrežama o ruskim zločinima u Ukrajini i pominjanja „terorističkog“ režima u Moskvi. On, međutim, kaže da nije autor postova.

Njegova 13-godišnja ćerka Marija koju su mu vlasti oduzele zbog crteža, napisala mu je pismo podrške iz sirotišta, u kom je, prema rečima advokata, poručila: „Tata, ti si moj heroj“.